Over Vincentius

De Vincentiusvereniging bekommert zich om iedereen in nood; ongeacht oorzaak, achtergrond of geloof. Enerzijds zetten we ons persoonlijk actief in voor de individuele mens. Anderzijds starten en realiseren we projecten voor specifieke groepen. Ondanks onze verzorgingsstaat verkeren medemensen in achterstand, vaak onder erbarmelijke (financiële) omstandigheden. De vereniging heeft open oog en oor voor hun situatie, biedt hulp en verlichting.
De Vincentiusvereniging is ontstaan in 1833 in Parijs. De initiatiefnemer was de jonge student Frédéric Ozanam. Samen met andere studenten aan de Franse universiteit De Sorbonne trok hij zich het leed aan van de hulpbehoevende medemens en besloot de daad bij het woord te voegen. Hij was geïnspireerd door het werk van Vincentius à Paulo. Deze priester werd op 24 april 1581 in het dorpje Pouy in Zuidwest Frankrijk geboren. Hij bekommerde zich om het lot van galeislaven, oorlogs-slachtoffers, vluchtelingen en andere hulpbehoevenden. Binnen het bestek van 10 jaar had de Vincentiusvereniging voet aan de grond gekregen in andere Europese landen als Italië, Spanje, Portugal, Duitsland, Ierland en België. In 1846 werd in Den Haag de eerste Vincentius-conferentie in Nederland opgericht.
Nu, ruim anderhalve eeuw later is de Vincentiusvereniging actief in 132 landen met een ledental van bijna 1 miljoen vrouwen, mannen en jongeren.

De Vincentiusvereniging is als internationale vrijwilligersorganisatie actief in diverse netwerken. We zijn op de eerste plaats lokaal georganiseerd: midden in en vanuit de gemeenschap. Vanwege regionale verschillen leggen de afzonderlijke afdelingen in het land eigen accenten in de activiteiten. Zowel lokaal, landelijk als internationaal werken we nauw samen met organisaties en mensen die eenzelfde doel nastreven; in anderen herkennen we onze drijfveren en wijze van hulp bieden. We steunen daarom projecten waar ook ter wereld.

Het werk bij de vereniging is afwisselend, bijzonder, boeiend. Maar vooral heel hard nodig. Met een groep enthousiaste medewerkers en vrijwilligers werken we aan onze idealen. Voortdurend zoeken we naar nieuwe wegen om deze hulp te concretiseren. Daarbij zijn alle vormen van ondersteuning en bijdrage van harte welkom. Samen werken we aan ons motto: Elke mens telt